Ses Teli Kanseri Tedavisi

Ses telleri gırtlak bölgesinde yer alan ve zarımsı yapıda olan dokulardır. Bu dokuları meydana getiren hücreler, zaman içerisinde birtakım değişimlere uğrarlar. Bu değişimler, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile sonuçlanabilir. Böylelikle ses telleri ve çevresinde nodüller, yani tümörler oluşabilir. Ses teli kanseri olarak bilinen bu hastalık, aslında gırtlak kanserinin spesifik (özel) bir türüdür. Boyunda kitle, ses kısıklığı ağrı ve öksürük gibi belirtilere yol açabilen bu hastalık; erken teşhis edildiği takdirde çok daha kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Yazımızın geri kalanını inceleyerek ses teli kanseri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ses Teli Kanseri Nedir?

Ses telini meydana getiren dokular, katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu katmanların en iç kısmı epitel doku bölgesidir. Epitel doku bölgesinde meydana gelen lezyonlar zaman içerisinde kanser oluşumuna yol açabilir. Birtakım değişimler sonucu, hücrelerin iç dinamikleri bozulur ve kontrolsüzce bölünmeye başlarlar. Zaman içerisinde büyüyerek tümör oluşumuna sebep olurlar. Bu durum ses teli kanseri olarak bilinmektedir. Gırtlak kanserinin bir türü olan ses teli kanserinde, tümörler ses tellerinde bulunur. 

Ses Teli Kanseri Neden Olur?

Genetik faktörler, ses teli kanserine yatkınlığa sebep olabilir. Bunu unutmamakla birlikte, sigara ve tütün ürünleri kullanımı; ses teli kanserinin en büyük nedenleri arasında yer almaktadır. Sigaranın içerisinde yer alan kimyasal maddeler, hücrelerin ve dokuların yapılarını bozarlar. Bölünmelerini engelleyen mekanizmalar bozulduğu için hücreler, kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlarlar. Bu da zaman içerisinde tümör oluşumuna yol açar. Aynı zamanda alkol kullanımı da ses teli kanserine yol açabilmektedir. 

Ses Teli Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Ses teli kanseri belirtileri, kanserin hangi evrede olduğuna, kişinin yaşına ve benzer faktörlere göre değişiklik gösterebilir. En sık rastlanılan ses teli kanseri belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Ses kısıklığı.
  • Sesin düzeyinde ve frekansında değişiklikler.
  • Boyun ve boğaz bölgesinde ağrı.
  • İnatçı öksürükler.
  • Yutmada zorluk.
  • Kilo kaybı.
  • Boyun bölgesinde kitle.

Ses teli kanseri, ses teli felci gibi hastalıklara da yol açabilmektedir. Bu hastalık hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan Ses Teli Felci isimliği yazıyı inceleyebilirsiniz. 

Ses Teli Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ses teli kanseri tedavisi; kanserin ilerleme durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Tedavi süreci kişiye özel olarak planlanır. Radyoterapi, kemoterapi, ilaç tedavisi ve birtakım cerrahi operasyonlar; ses teli kanseri tedavisinde kullanılabilen yöntemlerdir. Hastalığın boyutuna göre doktor tarafından belirlenen sıra ile bu yöntemler kullanılabilir. Tek başlarına veya birlikte tercih edilebilirler. 

Ses Teli Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ses teli kanseri ameliyatı, genelde kanserin erken evrelerinde tercih edilir. Bu ameliyat ile tümör, kanserli hücrelerin diğer dokulara yayılması gerçekleşmeden alınır. Tümörlü bölge ile birlikte çevredeki birtakım sağlıklı dokular da önlem amacı ile alınabilmektedir.

Tümör, lazer operasyonları ile yok edilebilir, çeşitli cerrahi işlemlerle kazınabilir veya ses kutusunun bir bölümü ile vücuttan alınabilir. Kanserin ilerlediği hastalarda gırtlağın tamamen alınması da söz konusu olabilmektedir. Aynı şekilde, lenf düğümlerinin temizlenmesi işlemi de bu operasyona eşlik edebilir. Bunun sebebi, kanserin metastaz yapmasını, yani kanserli hücrelerin diğer sağlıklı dokulara ve organlara yayılmasını önlemektir. 

Ses Teli Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Ses teli kanseri ameliyatı, kanserin ilerleme durumuna çok farklı süreçler içerebilmektedir. Yine birçok farklı yöntemle bu ameliyat gerçekleşebilir. Bu gibi sebeplerden iyileşme süreci de hastadan hastaya değişiklik gösterir. Genel olarak bahsetmek gerekirse, iyileşme süreci boyunca doktor tavsiyelerine uymak gerekir. Gerek ameliyat bölgesinin temiz tutulması gerekse de genel hijyen kurallarına dikkat etmek, iyileşme sürecinde görülebilecek bazı sıkıntıları önleyecektir. Ses teli kanseri ameliyatından sonra beslenme şekli bir süre burun tüpleri ile sağlanabilir. Bu gibi konular hakkında doktorunuz sizi detaylı olarak bilgilendirecektir. 

Ses Teli Kanseri Tekrarlar mı?

Ses teli kanserinin tekrarlama riski vardır. Bu risk, tedaviyi takiben iki yıl içerisinde en yüksek seviyelerdedir. Daha sonra ise zaman içerisinde git gide azalır. Ses teli kanseri, eğer tedaviden 5 yıl sonra tekrarlıyorsa bu durum yeni bir hastalıkmış gibi değerlendirilir. Ses teli kanserinin tekrarlama riskine karşı düzenli doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. 

Ses Teli Kanseri Tedavisi Fiyatları

Ses teli kanseri, sigara ve alkol kullanımı gibi sebeplerle ortaya çıkabilen, ciddi bir hastalıktır. Belirtileri arasında ses kısıklığından boyun kitlelerine uzanan ciddi şikâyetler yer alır. Ses teli kanseri, ses teli felci gibi hastalıklara da yol açabilen bir hastalıktır. Gerektiği gibi tedavi edilmeyen ses teli kanseri, yayılım göstererek diğer sağlıklı organlarda kanser oluşumuna yol açabilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Tedavi süreci ve ses teli kanseri ameliyatı tamamen hastaya özel olarak planlanır. Böylece tedavinin başarı oranı arttırılır. Tedavi süreci kişiye özel olarak hazırlandığı için ses teli kanseri tedavisi ücreti de değişiklik gösterebilmektedir.