Burun Tıkanıklığı Ankara

Burun tıkanıklığı farklı etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Temelde iki grupta incelenir. İlki anatomik yapılardaki bozukluklar, ikincisi ise bu yapılara ait iltihaplanmalardır.

Anatomik yapılardaki bozukluklarda geniz eti ve burun etinde (konkada) şişme, nazal septum deviasyonu en çok görülen nedenlerdendir. İltihaplanmalara bağlı olarak görülen tıkanıklıkların nedenleri ise gribal enfeksiyonlar, sinüzit, soğuk algınlığı, saman nezlesi gibi durumlardan meydana gelir.

Burun tıkanıklığı temel olarak solunumun, yukarıda bahsedilen sebeplere bağlı olarak yerine getirilememesi durumunda ortaya çıkar.

Burunda, kemik ve kıkırdaktan meydana gelen ve duvara benzeyip burunu 2 ana bölgeye ayıran yapıya nazal septum denilmektedir. Nazal septumda eğrilik görülmesi durumu “nazal septum deviasyonu” olarak isimlendirilir. Burun tıkanıklığına yol açan sebepler arasında nazal septum deviasyonu sık görülür. Tedavi, septumun düzeltilmesini sağlayan septoplasti ameliyatı ile olur.

İki burun boşluğunda da üçer tane bulunan ve konka adı verilen burun etinde şişme olması, burun tıkanıklığının yanında sinüslerin açıldığı deliklerde de tıkanıklığa sebep olur. Sinüsler orta konkanın altına açıldığından dolayı, ortada bulunanlarda şişme görüldüğünde sinüs havalandırması bozulur ve sinüslerin iltihaplanmasına sebep olur. Bu da sinüziti ortaya çıkarır. Sinüzitler baş ağrısına sebep olur ve hayat kalitesini bozar.

Septumda karşılaşılan şişlik ya da konkalarda görülen şişlikler bası etkisi yaparak baş ağrısına sebep olabilir. Migren ile karıştırılabildiği için, detaylı olarak incelenmesi şarttır.

Burunda görülen tıkanıklıklar, nefes alıp vermeyi zor hale getirir ve uykunun kalitesini düşürür. Tıkanıklık sebebi ile horlama, uyku apnesi ve kronik yorgunluk gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

İlkbahar aylarında bitki polenleri nedeniyle alerjik rinit kaynaklı olarak burun akıntısı, burunda kaşıntı, öksürük, hapşırma, boğaz ağrısı gibi şikayetlerde artış görülür. Alerjik rinit, uzun süreli burun tıkanıklığı sebepleri arasında ilk sıralarda yer alır. Çoğunlukla sabahları olan, bahar ve yaz mevsiminde artan burun tıkanıklığı belirtileri ise mevsimsel alerjik nezle nedeniyle görülür.

Burun Akıntısı Nedenleri

Burnun içinde mukus adı verilen ve soluduğumuz havayı nemlendirme görevi bulunan sıvıyı üreten bezler bulunmaktadır. Bu bezlerin çalışması etkilenirse, normalden fazla sıvı salgılanması görülebilmekte ve bunun sonucunda da burunda ya da genizde akıntı ortaya çıkabilmektedir. Kışın nezle, grip gibi üst solunun yolu enfeksiyonları sebebiyle geniz ve burun akıntısı fazla görülür. Yazları ise alerjik sebepler nedeniyle burun akıntısı görülür.

Burun Tıkanıklığı İçin Çözümler Nedir?

Burun tıkanıklığı tedavisi Ankara için, önce burun tıkanıklığının sebebinin bulunması gereklidir. Eğer tıkanıklığın sebebi septum eğriliği ise, ameliyat ile tedavi yöntemi uygulanır.

Burun eti büyümesi sebebi ile ortaya çıkan tıkanıklıklar ise burun spreyi ya da ilaçlar ile tedavi edilir. Kimi zaman ise cerrahi işlemle tıkanıklığa sebep olan yapıların düzeltilmesi gerekebilir.

Çocuklarda görülen burun tıkanıklıkları ise genellikle adenoid hipertrofisi (geniz eti büyümesi) kaynaklı ortaya çıkar.

Burun Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?

Burun tıkanıklıklarında ağızdan nefes alıp verme görülür. Geceleri ağız açık uyuma, horlama ve devamlı yorgunluk hali de burun tıkanıklığının belirtileri arasındadır. Ağızdan soluma dudaklarda kuruluk ve ağız kokusu oluşumuna sebep olabilir ve ağız kuruluğu ile boğaz enfeksiyonu görülebilir.

Burun tıkanıklığının yanında burun akıntısı, hapşırma, burunda kuruluk ve kaşıntı gibi belirtiler de görülebilir.

Bebeklerde rastlanan burun tıkanıklığı, beslenme ve emme gibi konularda bozukluklar ortaya çıkarabilir. Eğer bebek ağızdan nefes almayı bilmiyorsa ve burnu tıkanırsa, solunum güçlüğü çekebilir. Bu durumlarda acilen doktordan destek alınmalıdır.