Burun Eti Ameliyatı Ankara

Burun eti nedir?

Yumuşak ve hissiz dokuda olan, acısız ve kanser riski taşımayan, burun pasajlarının zarında veya sinüslerde meydana gelen oluşumlara burun eti veya burun polibi denilmektedir. Burun etleri, gözyaşı veya üzüm benzeri bir şekilde aşağıya doğru asılmış bir halde burun içerisinde konumlanmışlardır. Küçük boyutlardaki burun etlerinin herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, daha büyük boyuttakiler veya grup halinde olanlar, hava yollarını kapatıp kişinin nefes alıp vermesinde zorluklar yaratabilmektedir. Bu duruma ek olarak, koku alma duyusunun kaybı ile sıklıkla iltihaplanmanın meydana gelmesi, yaşanabilecek diğer olumsuz etkiler arasında bulunmaktadır. Herkeste oluşabilmekle beraber burun eti, yetişkinlerde daha yaygın bir biçimde görülmektedir.

Burun etinin (polibin) belirtileri nelerdir?

Burun pasajı zarlarının iltihaplanması sonucunda burun etlerinin meydana geldiği sıklıkla gözlemlenmektedir. Bununla birlikte; burun akması, burun arkası sızıntısı, koku duyu kaybı, yüzde veya alında baskı hissinin meydana gelmesi, yüzde veya başta ağrı olması, horlama, üst dişlerde ağrının oluşması, tat duyu kaybı ve göz çevresinde kaşıntı, burun etinin belirtileri arasındadır.

Burun etinin riskleri nelerdir?

Burun etleri sağlık açısından risk yaratabilecek durumlarla birlikte bulunabilir. Bu durumlar arasında kistik fibroz, alerjik mantar sinüzit, aspirin vb. ilaçlara karşı alerji benzeri tepki ve astım bulunmaktadır. Eğer kişinin ailesinin sağlık geçmişinde burun etlerinin oluşumu var ise kişinin genetik olarak yatkınlığı bulunabilir.

Burun etinin yan etkileri nelerdir?

Burun etinin yan etkileri arasında obstrüktif uyku apnesi, sinüs enfeksiyonları, menenjit, enfeksiyonun göz çukuruna yayılması ve astım bulunmaktadır.

Obstrüktif Uyku Apnesi sebebiyle uyku esnasında kişinin çoğu kez nefes almayı bırakıp daha sonra tekrar nefes alması gözlemlenmektedir. Burun eti sebebiyle kişi, sinüs enfeksiyonlarına karşı dayanıksız bir hale gelmektedir. Bu enfeksiyon Menenjit e sebep olabilir ve menenjit nedeniyle enfeksiyon, beyin ile omurilik zarlarına da sıçrayabilmektedir. Enfeksiyonun göz çukuruna yayılmasından dolayı gözde yanma ve şişme meydana gelip gözün hareket edememesine ve görme kaybına sebebiyet verebilmektedir. En son olarak, burun eti, astım atakları ile ilişkili olabilir ve atak sıklığını arttırabilmektedir.

Burun eti (konka) büyümesi nedir?

Burun eti aynı zamanda burun içinde yer alan ve konka adı verilen normal anatomik yapılara da verilen isimdir. Alt, orta ve üst burun etleri (konkalar) olmak üzere üç parçadan oluşmaktadır. Nefes – alıp vermede güçlüğün olması ve burun tıkanıklığının ortaya çıkması, alt burun etlerinin büyümesi neticesinde meydana gelmektedir. Burun tıkanıklıklarının en fazla karşılaşılan nedenlerinden biri olan burun eti büyümesi, ortamın sıcaklığına göre dedeğişmektedir. Dolayısıyla, burun etleri, ortamın sıcaklığına göre büyüyüp küçülmektedir. Kronik sinüzite yatkınlık ve tekrar eden sinüzit atakları; orta burun etinin büyümesi ile ilişkili olabilmektedir.

Burun eti neden büyür?

Burunun en alt kısmında konuşlanmış olan alt konka; burunda en fazla çalışan organdır. Alerjisi olan kişilerin toz, polen, küf ve mantar gibi alerjik maddeleri soluması durumunda bu kişilerde alt konka şişmektedir. Bunlara ek olarak; burun kemik eğriliği, burun iltihapları, sinüzit, sigara ve hava kirliliği burun etlerinin şişmesine neden olabilmektedir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Uygulanacak tedavi yöntemi, burun etinin şişmesine neden olan durumun belirlenmesine bağlıdır. Çevresel etmenlere ve sigaraya bağlı olan durumlarda sigaranın bırakılması ile yaşam ve çalışma ortamını düzenlenmesi kişinin iyileşmesini sağlayabilmektedir. İlaç tedavisi, burundaki etlerin küçültülmesi hususunda uzun bir zaman alabilmektedir. Kortizonlu burun spreylerinin uzun bir süre boyunca kullanılması gerekmektedir. Lakin, bu uzun kullanımlar neticesinde burunda kuruma ve kanama gibi yan etkiler gözlemlenebilmektedir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı zaman ameliyat tercih edilmektedir. Burun etlerinin normal olmayan bir boyutta büyümesi durumunda burun etleri, ameliyat ile küçültülerek orijinal boyutuna getirilmektedir. Günümüzde, büyümüş olan burun etleri, lazer ya da radyo-frekans yöntemleri ile küçültülüp tedavi edilmektedir.