Ses Kısıklığı Tedavisi

Ses kısıklığı birçok farklı hastalık sonucu meydana gelebilen, rahatsız edici bir şikâyettir. Boğaz enfeksiyonları, reflü ve kanser gibi hastalıklar sonucu oluşabilen ses kısıklığı; hastaların günlük yaşantılarını olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle de profesyonel ses sanatçıları, tiyatrocular, iş görüşmesi gerçekleştirmesi gereken insanlar sosyal ve iş yaşamlarında da zorluklarla karşılaşabilmektedirler. Ses kısıklığı tedavisi, ses kısıklığına yol açan hastalıkların belirlenmesi ile başlar. Doktor muayenesinde bu hastalıklar teşhis edilir. Daha sonra ise doktor, hastalığın türüne ve hastanın ihtiyaçlarına yönelik bir tedavi planı oluşturur. Böylece ses kısıklığı ve diğer sağlık sorunları ortadan kaldırılabilir.

Ses Kısıklığı Nedir?

Ses kısıklığı, seste meydana gelen dalgalanmalar, frekans değişimleri, ses şiddetinde azalmalar şeklinde kendini gösterebilen bir şikâyettir. Herhangi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilen ses kısıklığı, kişilerin sosyal ve iş hayatlarını olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca ses kısıklığına yol açan bazı kanser hastalıkları, tedavi edilmediklerinde ses kısıklığından çok daha ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilirler. Bu yüzden sesinde değişiklik ve kısıklık meydana gelen kişiler, bu sorunun devamlılık göstermesi halinde bir doktorla görüşmelidirler. Erkenden teşhis edilen kanser hastalıkları, çok daha kolay tedavi edilebilir. 

Ses Kısıklığı Neden Olur? Ses Kısıklığı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Ses kısıklığı birçok hastalığa bağlı ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkların türüne göre kişide farklı belirtiler de görülebilmektedir. Ses kısıklığına yol açabilen hastalıklar arasında şunlar yer alır:

  • Reflü hastalığı.
  • Gırtlak kanseri.
  • Ses teli kanseri.
  • Tiroid kanseri.
  • Ağız kanseri.
  • Ses teli kanseri.
  • Gırtlak bölgesine alınan fiziksel darbeler.
  • Grip gibi üst solunum yolu hastalıkları.
  • Nezle.
  • Birtakım nörolojik hastalıklar.
  • Kimyasal veya zehirli madde solunumu.

Ses kısıklığı bu gibi rahatsızlıklara ek olarak erkeklerin ergenliğe giriş dönemlerinde; yüksek sesli konuşma, bağırma veya şarkı söyleme aktivitelerinden sonra da gerçekleşebilmektedir. Ses kısılması sebepleri, kesin olarak ancak bir doktor muayenesi sırasında tespit edilebilir. Tedavi süreci de teşhis edilen hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. 

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?

Ses kısıklığına yol açan hastalıkların ortadan kaybolması ile ses kısıklığı da geçebilmektedir. Grip ve nezle gibi hastalıkların sebep olduğu ses kısıklığı, zaman içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Ancak kanser hastalıklarına bağlı ortaya çıkan ses kısıklığı, daha kapsamlı ve meşakkatli bir tedavi süreci gerektirir. Bu yüzden uzun süreli ses kısıklıklarında mutlaka bir doktorla görüşülmelidir. Böylelikle bahsettiğimiz hastalıklar erkenden tespit edilebilir. Kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığı unutulmamalıdır. 

Ses Kısıklığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ses kısılması tedavisi, bu şikâyete yol açan hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. Tedavi sürecinden önce, kapsamlı bir muayene ile bu hastalıklar teşhis edilir. Daha sonra ise doktor tarafından hastaya özel olarak bir tedavi planı hazırlanır. Tedavi planı da yine muayene sürecinde elde edilen bulgular eşliğinde oluşturulur. Uzun süreli ses kısıklığında biyopsi testleri gerçekleştirilebilir. Böylelikle ses kısıklığının kanser hastalıklarına bağlı ortaya çıkıp çıkmadığı tespit edilir. Kanser hastalıklarına bağlı ortaya çıkmışsa radyoterapi, kemoterapi, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyonlar ile kanser tedavisine başlanır. Erkenden teşhis edilen kanser hastalıkları çok daha kolay ve kesin bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu tarz belirtilerin görmezden gelinmesi, kanser hastalıklarının daha geç teşhis edilmesine, dolayısıyla da tedavinin zorlaşmasına yol açabilir. 

Ses Kısıklığı Tedavisi Fiyatları

Ses kısıklığı, ses tellerinde ve ses kutusunda meydana gelen birtakım hastalıklar sonucu meydana gelebilir. Yine boğaz bölgesinde görülen bazı hastalıklar da ses kısıklığına yol açabilmektedir. Bir hastalık değil de belirti olarak ortaya çıkan ses kısıklığı, oluşma sebebine göre farklı şekillerde tedavi edilir. Bu tedavi, doktor tarafından kişinin hastalığına ve hastalığın ilerleme düzeyine göre özel olarak planlanır. Bu gibi sebeplerden ses kısıklığı tedavisi fiyatları da değişiklik gösterebilir.

Ses kısıklığına yol açabilen; tiroid kanseri, ses teli kanseri, ses teli felci ve gırtlak kanseri gibi hastalıklar hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan yazıları inceleyebilirsiniz.