Paratiroid Adenomu Ameliyatı Ankara
Paratiroid adenomu nedir?
‘’Paratroid Bezleri’’, tiroid bezinin hemen komşuluğunda ve arka kısmına yerleşmiş olup paratiroid hormonu salgılayan bezlerdir. Paratroid bezleri vücutta kalsiyum metabolizmasını yönetmektedir. Genel olarak büyüklükleri 4 mm olan 4 adet paratiroid bezi bulunmaktadır.
Paratiroid bezlerin kendi başına büyüyüp iyi huylu ve aktif kitlelere dönüşmesi ile adenom oluşur. Adenomların çağı 7-8 mm den 4 cm e kadar değişebilir ve genellikle 1-2 cm çapındadırlar.
Paratiroid adenomları neye sebep olur ve ne şikayetler yapabilir?
Paratiroid adenomu kalsiyum metabolizmasını düzenleyen parathormonun yüksek düzeyde salgılanmasına sebep olur. Yüksek seviyedeki bu hormon vücuttaki depolarda ve özellikle kemiklerde yerleşen kalsiyumu kan dolaşımına çeker. Böylece kemik erimesi ve kanda kalsiyum seviyesi yüksekliği meydana gelir.
Klinik olarak hastalarda kemik zayıflığı ve ağrılarla kanda kalsiyum yüksekliğine bağlı böbrek taşı ve kalp etkileri görülebilir.
Paratiroid Adenomu Ameliyatı
‘’Paratiroid adenomu’’, paratiroid bezinde ortaya çıkan iyi huylu bir tümördür. Adenomun yeri ameliyat öncesi yapılan ultrasonografi ve sintigrafi gibi görüntüleme testleri ile tespit edilmişse, ameliyat çok daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Paratiroid adenomu ameliyatı esnasında boynun ön bölgesine 3 veya 4 santimetrelik bir kesi yapılmaktadır. Bu kesi sayesinde ameliyat öncesi tespit edilen kısımdaki adenom bulunup çıkarılmaktadır. Bu ameliyatın işlem süresi kısadır. Bu duruma ek olarak, ameliyattan sonra hastanın iyileşme süreci de kısadır.
Bununla birlikte, ameliyat gerçekleşmeden önce yapılan radyolojik testler neticesinde adenomun yerinin bulunamaması ameliyatı yapacak olan cerrahın işini zorlaştırmaktadır. Adenomlar, bazen, milimetrik boyutlarda olabilmektedir. Bu husustan ötürü, adenomu bulmak adına büyük sabır ve incelikle çalışmak gerekmektedir.
‘’Paratiroid Adenomu Ameliyatı’’nın Ardından Nelere Dikkat Etmek Gerekmektedir?
Her türlü paratiroid ameliyatının ardından bir miktar kalsiyum düşüklüğü şikayetleri görülebilmektedir. Bununla birlikte ellerde ve dudaklarda uyuşma ile karıncalanma meydana gelebilmektedir. Bu şikayetlerin seviyesi, ameliyattan önceki dönemde hastanın kanında bulunan kalsiyumun yüksekliği ile süresine bağlı olarak değişmektedir. Lakin, tüm bu şikayetler sıklıkla birkaç günde azalarak kaybolmaktadır.
Sonuç olarak başarılı bir ameliyatla adenom çıkarıldıktan sonra parathormon ve kalsiyum düzeyleri normale döner.