Graves Hastalığı Tedavisi
Tiroid bezleri, gırtlak bölgesinde yer alan kelebek şeklindeki salgı bezleridir. Bu bezler salgıladıkları çeşitli hormonlar sayesinde, vücudun metabolik dengesini sağlarlar. Bazı hastalıklar, tiroid bezlerini etkileyerek salgılanan hormonların düzenini bozabilir. Bu da vücudun metabolik dengesini doğrudan etkiler.
Graves hastalığı da tiroid bezlerinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Zehirli guatr olarak da bilinen bu hastalık, tiroid hormonlarının aşırı miktarda salgılanmasına yani hipertiroide yol açar. Graves hastalığı sebebi ile ortaya çıkan hipertiroid belirtileri, vücudun neredeyse her yerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu yüzden teşhisi ve tedavisi elzem olan bir hastalıktır.
Graves Hastalığı (Zehirli Guatr) Nedir?
Graves hastalığı, zehirli guatr olarak da bilinen ve tiroid hormonlarının aşırı miktarda salgılanmasına yol açan, otoimmün bir hastalıktır. Tiroid bezleri tarafından salgılanan hormonlar, beyin ve sinir sisteminin işlevlerinden, metabolizmanın düzenlenmesinden ve daha birçok önemli biyolojik dengeden sorumludurlar. Bu hormonlarda meydana gelen artışlar, bahsettiğimiz dengeleri bozabilir, organların ve dokuların olması gerektiği gibi çalışmasını engelleyebilir. Graves hastalığı tedavisi, bahsettiğimiz durumları önlemek için gerçekleştirilir.
Graves Hastalığı Neden Olur?
Graves hastalığı, bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar sebebi ile meydana gelir. Tiroid bezlerinin hormon salgılama fonksiyonu, beyinde yer alan hipofiz bezi ile kontrol edilir. Hipofiz bezi, vücudun tiroid hormonlarına ihtiyaç duyduğu zamanlarda, tiroid bezinin çalışmasını sağlayacak hormonlar salgılar. Graves hastalığında, bağışıklık sistemi tarafından üretilen ajanlar, hipofiz bezinin salgıladığı hormonları taklit ederler. Bu ‘’yalancı hormonlar’’ tiroid bezi ile etkileşime girdiklerinde, tiroid bezi aşırı miktarda hormon salınımı yapmaya başlar.
Graves Hastalığı (Zehirli Guatr) Belirtileri Nelerdir?
Graves hastalığı belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte en sık rastlanılan zehirli guatr belirtileri şunlardır:
- Huzursuzluk ve anksiyete.
- Aşırı terleme.
- Normal olmayan kilo kayıpları.
- Tiroid bezinde meydana gelen büyüme, guatr.
- Âdet düzeninde bozulmalar.
- Bağırsak hareketlerinde artış.
- Yorgunluk.
- Kalp atış hızında artış, yani taşikardi, çarpıntı hissi.
- Sertleşme bozuklukları.
- Libido düşüklüğü.
- Bu belirtiler, başka hastalıkların belirtileri ile karışabilmektedir. Bu yüzden kesin teşhisin sağlanması için doktor muayenesi ve tetkikler şarttır. Bir hastalığın teşhisi ancak alanında uzman doktorlar tarafından konulabilir.
Graves Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır? Zehirli Guatr Tedavisi Nasıl Yapılır?
Graves hastalığı birçok farklı yöntemle tedavi edilebilmektedir. Tedavinin hangi yöntemlerle ve ne şekilde gerçekleşeceği doktor tarafından belirlenir. Doktorlar, yürüttükleri incelemeler ve muayeneler doğrultusunda, hasta için en iyi tedavi planını oluştururlar. Tedavi planı; iyot tedavisi, ilaç tedavisi veya cerrahi operasyonlar içerebilir.
İyot tedavisinde, hastalara ağızdan radyoaktif iyot verilir. Bu iyot tiroid bezleri tarafından emilir. Guatr sebebiyle büyüyen tiroid bezi, radyoaktif iyot sebebi ile yavaş yavaş küçülür ve hipertiroid belirtileri ortadan kaybolur.
Diğer bir ilaç tedavisi ise tiroid bezinin iyot tutmasını engellemek için yapılır. İyot, tiroid bezinin hormon üretebilmek için ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Tiroid bezinin iyot alması engellenirse hormon üretimi de yavaş yavaş azalma gösterir.
Graves Hastalığı Ameliyatı Nasıl Yapılır? Zehirli Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Zehirli guatr ameliyatı, genelde diğer tedavi yöntemlerinin sonuçsuz kaldığı durumlarda gerçekleşir. Bu operasyon genel anestezi altında gerçekleşir. Yani hastalar ağrı hissetmezler. Operasyon sırasında gerçekleşen cerrahi işlemlerle tiroid bezinin bir kısmı veya tamamı alınır. İşlemin boyutu ve kapsamı doktor tarafından belirlenir. Tiroid bezinin çıkarılmasından sonra hastaların, tiroid hormonu takviyesi alması gerekebilmektedir. Bu operasyon genelde 1,30 saat ile 2 saat arasında sürmektedir. Ancak yapılan operasyonun kapsamına göre ameliyat süresi değişiklik gösterebilmektedir. Doktorlar gerek ameliyat süresi hakkında gerekse de işlemin kapsamı hakkında hastaları bilgilendireceklerdir.
Graves Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Graves hastalığı yani zehirli guatr tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliğine kadar birçok ciddi rahatsızlığa yol açabilmektedir. Graves hastalığı vücudun hassas dengelerini bozar. Bozulan metabolizma ise zaman içerisinde çökmeye başlar. Buna bağlı olarak birçok hastalık meydana gelebilir. Bu yüzden zehirli guatrdan şüphelenen hastalar vakit kaybetmeksizin bir KBB ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı ile görüşmelidirler.
Graves Hastalığı Tedavisi Fiyatları
Graves hastalığı, vücudun metabolik dengesini bozara ciddi sorunlara yol açabilen, otoimmün bir rahatsızlıktır. Zehirli guatr olarak da bilinen bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Graves hastalığı tedavisi doktor tarafından hastaya özel olarak planlanır. Bu yüzden graves tedavisi fiyatları da değişiklik gösterebilir.