Gırtlak Kanser Robot Ameliyatı Ankara
Gırtlak Kanserinde Robotik Cerrahinin Yeri Var mı?
Gırtlak kanseri günümüzde farklı yöntemler kullanılarak tedavi edilir. Robotik cerrahi son yıllarda gelişen önemli tedavi yöntemlerinden biridir. İleri evre ancak kısmi ameliyata uygun tümörlerde açık cerrahi yerine robotik cerrahi uygulamak mümkündür. Robotik yöntemde üç boyutlu ve yüksek çözünürlüklü bir görüntü elde etmek ve kanserin en dikkatli bir şekilde çıkarılması çok önemli bir avantajdır. Ayrıca bu yöntemle sağlam gırtlak yapılarının da maksimum korunması sağlanabilir.
Robotik Gırtlak Kanserinin Avantajları
Günümüzde gelişen teknolojisi ile robotik ameliyat gırtlak kanserleri için de bir tedavi seçeneği olmuştur. Ancak her hasta robotik ameliyat için uygun değildir, doğru hasta ve tümör seçildiğinde en yüksek başarıyı elde etmek doğal bir sonuçtur.
Robotik ameliyatın en önemli avantajları cerrah için sağladığı ayrıntılı ve hassas görüntüdür. Ayrıca robot kollarının dönüş açıları ve el titremesini engellemesi de diğer avantajlarıdır. Bu ameliyat kısa sürede ve çoğunlukla nefes borusuna delik açmadan gerçekleştirilmektedir. Çoğunlukla bu hastalar da bir hafta içinde yemeklerini yutabilmektedir. Hastanede kalış süresi yaklaşık 7-10 gündür.
Robotik Ameliyata Hangi Hastalar Uygundur?
Robotik ameliyat için evresine göre en uygun tümörler seçilmelidir. Diğer taraftan hastanın da robotik ameliyata uygun olması önemlidir. Bu nedenle hastanın boyun yapısı, ağız içi genişliği çok iyi değerlendirilmelidir. Uygun tümör ve doğru hasta ile maksimum başarı hedeflenmelidir.
Boyun Diseksiyonu Ameliyatı Yapılmalı mıdır?
Robotik cerrahi uygulanan hastalar boyun diseksiyonu için de ayrıca değerlendirilmelidir. Bu endikasyon varsa genellikle aynı seansta açık yöntemle boyun diseksiyonu da gerçekleştirilmelidir.
Robotik Cerrahiyi Hangi Hekimler Uygulamalıdır
Bu cerrahiyi uygulamak için özel bir eğitimden geçip sertifika almak gereklidir. Bunun yanı sıra cerrahın baş boyun kanserleri tedavisi ve klasik ameliyatlarında son derece deneyimli olması da önemlidir.
Prof Dr Mehmet Hakan Korkmaz uzun yıllardır baş boyun kanserleri cerrahisi ile yoğun bir şekilde uğraşmaktadır. Son yıllarda gelişen ve gırtlak kanseri tedavisinde de yer alan robotik cerrahiyi de başarı ile uygulamaktadır.