Geniz Kanseri Ankara (Nazofarinks)
Boğazın tıbbi adı olan Farenks, üç kısımdan oluşmaktadır. Nazofarenks, boğazın yani farenksin üç kısmından biri olup, burun arkasında yerleşen bölümüdür. Nazofarenks Kanseri olarak da bilinen Geniz Kanseri, diğer kulak burun boğaz hastalıkları ile benzer şikayetlere sahip olması ve hastanın doktor kontrolüne geç gitmesi sebebiyle erken dönemde tanı açısından sıkça gözden kaçırılabilmektedir.
Geniz kanserinin belirtileri nelerdir?
Geniz kanserli hastalar, genel olarak, boyunlarında şişlik (tek ya da çift taraflı) meydana gelmesi, veya kulakta tıkanıklık ve ağrı şikayetiyle başvurmaktadırlar. Bununla birlikte; burun tıkanıklığı, burun kanaması, tek veya çift taraflı işitme kaybı, orta kulakta sıvı birikimine bağlı olarak oluşan uğultu, çift görme meydana gelmesi geniz kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Geniz kanserinin sebepleri nelerdir?
Ebstein Barr Virüsü (EBV) geniz kanserinin en önemli nedeni olarak yer almaktadır. EBV toplumda yaygın olarak üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olur ve bunlar hemen her zaman tamamen iyileşir. Çok nadiren bu virüs geniz bölgesindeki lenfoid dokulara kalıcı olarak yerleşir ve zaman içinde bu hastalığın çıkmasına neden olabilir.
Geniz kanseri tanısı
Düzenli olarak yapılan sağlık kontrolleri sayesinde hastaların şikayetleri ve hastada bulunan şüpheli lezyonlar erken dönemde ele alınıp incelenebilmektedir. Hastalığın erken evrelerinde tedavi şansının yüksek olmasından ötürü hastalığın erken tanısı büyük bir önem taşımaktadır. Bununla birlikte, geniz kanserlerinin tanısı için ayrıntılı bir biçimde hem baş – boyun hem de kulak burun boğaz muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Günümüzde geniz kanseri tanısında kullandığımız en önemli yöntem endoskopik muayenedir, ve bu muayene ofis ortamında yapılıp hastanın geniz bölgesinde yerleşen lezyonu net olarak görülebilir ve kayıtları alınır. Ayrıca ilaçlı MR ve PET incelemesi ile hastalığın yaygınlığı değerlendirilir. Genellikle lokal anestezi altında genizdeki lezyondan endoskop eşliğinde biyopsi yapılıp tanı kesinleştirilir.
Geniz kanserinin tedavisi nasıl olmaktadır?
Cerrahi uygulamalar, ışın tedavisi (radyoterapi), ve kemoterapi geniz kanserinin tedavi türlerini oluşturmaktadır.
Geniz kanseri olan hastalara uygulanan standart tedavi yöntemi olan eksternal ışın tedavisi, hastaların yaklaşık olarak yarısında başarılı sonuç vermektedir. Geniz kanseri tedavisinde ışın tedavisine alternatif bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Standart ışın tedavisi neticesinde elde edilen sonuçlar, hastalığın evresi ile orantılıdır. İleri lokal ve bölgesel geniz kanserinin tedavisi için uygulanacak olan ışın tedavisi ile birlikte kemoterapi uygulanması da standart tedavi yöntemidir. İyi bir tedavi ile geniz kanserinden kurtulma oranı çok yüksektir.
Geniz kanseri tedavisinde ameliyat uygulanır mı?
Geniz kanseri tedavisinde nadiren ameliyat ta uygulanmaktadır. Eğer geniz kitlesi ve/veya boyundaki kitle tedaviye yeterince cevap vermediyse; endoskopik tümör rezeksiyonu ve boyun için de boyun diseksiyonu uygulanabilir.
Geniz kanserinden korunmak mümkün müdür?
Düzenli fiziki aktivite, sağlıklı beslenme ve düzgün bir yaşam tarzı, bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlayıp genel vücut savunmasını da etkin bir konuma getirmektedir.